Με αυτό το άρθρο παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να αγαπήσει το παιδί σας τα βιβλία και το διάβασμα και να εκτιμήσει μεγαλώνοντας την αξία της δια βίου μάθησης.

1. Διαβάστε σε καθημερινή βάση.

Είναι γεγονός, ότι τα μωρά ανταποκρίνονται θετικά στον ρυθμό της φωνής, οπότε μην διστάσετε να του διαβάσετε ένα μικρό βιβλίο από την πρώτη ημέρα που έρχεται το παιδί σας από το μαιευτήριο στο σπίτι.

2. Δείξτε στο παιδί σας ότι και εσείς αγαπάτε το διάβασμα και διαβάζετε.

Είτε αγαπάτε το διάβασμα είτε όχι, δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε. Τα παιδιά μιμούνται τις δικές σας συμπεριφορές. Εάν σας δει ενθουσιασμένους με τα βιβλία, θα μιμηθεί κατά πάσα πιθανότητα τον ενθουσιασμό σας για αυτά.

3. Δημιουργείστε τον λεγόμενο "χώρο ανάγνωσης".

Ο χώρος ανάγνωσης στο σπίτι σας δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεγάλος ή να έχει πολλά ράφια με βιβλία. Μπορεί να είναι μόνο μία γωνία με μία καρεκλίτσα στο παιδικό δωμάτιο. Φροντίστε, όμως, να έχει καλό φωτισμό και να είναι αναπαυτική η καρεκλίτσα, ώστε το παιδί σας να συγκεντρώνεται εύκολα και να διαβάζει άνετα!

4. Προγραμματίστε εκδρομές σε βιβλιοθήκες.

Η βιβλιοθήκη είναι το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσει ένα παιδί νέα βιβλία και πολλούς συγγραφείς δωρεάν. Πολλές βιβλιοθήκες διοργανώνουν ειδικά παιδικά προγράμματα και ώρες ανάγνωσης παραμυθιών. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με αυτά τα προγράμματα. Το παιδί μπορεί να αναπτύξει καλή σχέση με το βιβλίο και το διάβασμα βλέποντας και άλλα παιδιά να διαβάζουν.


5. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει το βιβλίο που θέλει να διαβάσει.

Μία επίσκεψη στη βιβλιοθήκη θα βοηθήσει το παιδί σας να δει ποιο βιβλίο από όλα του αρέσει. Είναι περισσότερο ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς κάτι, όταν το έχει διαλέξει μόνος του. Αν ανησυχείτε ότι δεν θα βρει το σωστό επίπεδο δυσκολίας ή το κατάλληλο θέμα για την ηλικία του, τότε οδηγείστε το εσείς στο σωστό σημείο της βιβλιοθήκης για να επιλέξει ένα από τα πολλά βιβλία.

6. Καθορίστε από κοινού την λεγόμενη ''ώρα ανάγνωσης''.

Η διαδικασία της ανάγνωσης δεν είναι μόνο να διαβάσει κανείς ένα καλό βιβλίο, αλλά είναι, αναμφίβολα, μέρος της ζωής μας. Καθορίστε μαζί με το παιδί σας την ώρα ανάγνωσης και τηρείστε τη όσο αυτό είναι δυνατό.

7. Ξαναδιαβάστε αγαπημένα βιβλία.

Ίσως έχετε κουραστεί να διαβάζετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό βοηθάει το παιδί σας να αγαπήσει τα βιβλία. Τα παιδιά ίσως από την πρώτη ανάγνωση να έχουν χάσει μερικά σημεία της ιστορίας ή να μην έχουν δει καλά τις εικόνες. Με την ανάγνωση της ιστορίας δεύτερη ή τρίτη φορά τους δίνετε τη δυνατότητα να ακούσουν πάλι ό, τι έχασαν ή να δουν ξανά όποια εικόνα δεν είχαν παρατηρήσει καλά. Επιπροσθέτως, σιγά σιγά το παιδί -ειδικά όταν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία- συνδέει τις λέξεις που βλέπει με τους ήχους που ακούει. Μην απορήσετε, επομένως, όταν το παιδί σας αρχίσει να διαβάζει βιβλία σε εσάς.

8. Διαβάστε βιβλία ή άρθρα σχετικά με την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

Μπορεί να μην είστε εκπαιδευτικός, γνωρίζετε, όμως, καλά ότι είστε η πρώτη δασκάλα του παιδιού σας. Οι γνώσεις γύρω από την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά στην επιλογή του σωστού βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να υποστηρίξετε το παιδί σας να διαβάσει τα κατάλληλα για την ηλικία του βιβλία.

Τέλος, το διάβασμα είναι υπέροχο, δεν συμφωνείτε; Μας ανοίγει την πόρτα σε ένα νέο κόσμο της φαντασίας και της γνώσης! Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εκτιμήσει από μικρή ηλικία το διάβασμα, τα βιβλία και τη μελέτη. Ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία με την αναγκαιότητα της δια βίου μάθησης, θα βγει ειλικρινά ωφελημένο!