Γονείς και εξετάσεις

Ο ρόλος των γονέων στην προετοιμασία του παιδιού ενόψει των εξετάσεων:

Οι τελικές σχολικές εξετάσεις προκαλούν έντονο άγχος στους μαθητές και είναι σημαντικός ο ενεργός ρόλος των γονέων στην ψυχολογική ενθάρρυνση των παιδιών τους. Ας δούμε αναλυτικά πως ο γονέας οφείλει να συμπαρασταθεί στο παιδί του στις εξετάσεις:

 1. Βοήθεια στην οργάνωση ενός σχεδίου διαβάσματος.
  Ένα σωστό πλάνο προετοιμασίας οργανώνει τον χρόνο σε μια αποδοτική ποιότητα διαβάσματος και μειώνει το άγχος. Παράλληλα δείχνει πόσο οι γονείς νοιάζονται για τα παιδιά τους και έτσι ισχυροποιεί την σχέση τους.
 2. Το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης.
  Παίζει ουσιαστικό ρόλο στην συγκέντρωση και την απόδοση των μαθητών. Είναι κάτι που εμείς συνέχεια τονίζουμε και διδάσκουμε στο Eye Level Athens. Οργανώστε τον χώρο κατάλληλα χωρίς τους ενοχλητικούς για τις εξετάσεις παράγοντες, όπως είναι το mp3, το κομπιούτερ, οι διάφορες φωτογραφίες στο γραφείο μελέτης κ.τ.λ. και δημιουργήστε έτσι το ιδανικό περιβάλλον για άριστα αποτελέσματα στις εξετάσεις.
 3. Φροντίδα για προσωπική υγεία.
  Η μαθητική υγεία είναι η σημαντικότερη παράμετρος. Η αποφυγή της έκθεσης σε ανθυγιεινούς παράγοντες, στο κρύο ή τα ξενύχτια, ο καλός ύπνος, η ψυχική υγεία, η ισορροπία με τις αθλητικές δραστηριότητες διαδραματίζουν εξαιρετικό ρόλο στη μεγιστοποίηση της μαθητικής προσπάθειας για αποδοτικό διάβασμα.
 • Υγιής διατροφή για το μυαλό, την μνήμη και την συγκέντρωση.
  Καλό φαγητό πλούσιο σε θερμίδες υδατανθράκων, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί, βοηθούν τον μεταβολισμό, την ενίσχυση της μνήμης και τη βελτίωση της συγκέντρωσης στη μελέτη της ύλης των εξετάσεων.
 • Ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού με ενθάρρυνση και χτίσιμο εμπιστοσύνης.
   Η συνεχής ενθάρρυνση και τόνωση της αυτοπεποίθησης ότι το παιδί θα τα καταφέρει παίζει κορυφαίο ρόλο στην ψυχολογική ηρεμία και απόδοση. Είναι αυτό άλλωστε που διδάσκει το Eye Level με την εξατομικευμένη μάθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της γνώσης και της μακροχρόνιας επιτυχίας, όχι μόνο στις τωρινές εξετάσεις, αλλά και στη μετέπειτα ζωή του μαθητή.

Ο ρόλος των γονέων στο διάστημα μετά τις εξετάσεις.

Η συμπεριφορά κι υποστήριξη των γονέων στο διάστημα μετά τις εξετάσεις επηρεάζει σημαντικά τους μαθητές για την επόμενη περίοδο της ζωής τους. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά έπρεπε να αποδώσουν καλύτερα. Τους ενοχλεί να βλέπουν τα παιδιά τους να χαζεύουν στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ, ενώ οι βαθμοί τους δεν είναι ικανοποιητικοί. Άρα, η περίοδος μετά τις εξετάσεις είναι σημαντική για τις αποφάσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης των γονέων προς τα παιδιά τους. Άρα, τι θα ήταν καλό να κάνουν για την καλύτερη απόδοση στο σχολείο;

 1. Δείξτε την εμπιστοσύνη τους σε αυτά.
  Ανεξάρτητα από τις καταστάσεις και την τωρινή απόδοση, η αγάπη και η εμπιστοσύνη πρέπει να εκδηλώνεται και να αποτελέσει την βάση της σχέσης. Η απόδειξη αυτής της συναισθηματικής υποστήριξης είναι η μεγαλύτερη πίεση, αλλά και η μεγαλύτερη ενθάρρυνση.
 2. Μην δείχνετε ενοχλημένοι με τους βαθμούς.
  Τα αποτελέσματα σίγουρα θα αλλάξουν στο μέλλον με την σωστή καθοδήγηση και προετοιμασία. Απλώς η σωστή συμπαράσταση θα φέρει τα θετικά αποτελέσματα πιο γρήγορα.
 3. Κάνετε δημιουργική κριτική με τα αποτελέσματα.
  Ελέγξτε τι πήγε σωστά και τι λάθος, εάν ήξεραν την απάντηση, αλλά έκαναν λάθος, ο περιορισμός του χρόνου στο διαγώνισμα και η σωστή διαχείριση του κ.τ.λ. Ξεκινήστε μια ουσιαστική συζήτηση μαζί τους, ώστε να σκεφτεί το παιδί ποιές ήταν οι δυσκολίες του και πώς μπορούν αυτές να περιοριστούν.
 4. Εκφράστε την ικανοποίησή σας με τα βελτιωμένα αποτελέσματα.
  Καλύτερα αποτελέσματα σίγουρα θα έρθουν στο μέλλον, άρα, μοιραστείτε τις προσδοκίες σας μαζί τους και πείτε τους πόσο περήφανοι είστε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λέτε μόνο κομπλιμέντα. Ενθαρρύνετέ τους να συνεχίσουν την προσπάθεια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
 5. Συνεχίστε την ενθάρρυνση και ακούστε τα παιδιά σας στην απογοήτευσή τους.
  Μην ασκείτε αυστηρή κριτική ότι τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ενθαρρύνετέ τους με το να ακούσετε τις πραγματικές τους ανάγκες και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε σύμφωνα με το δικό τους τρόπο σκέψης με απλό κι κατανοητό τρόπο.