Ακολουθείστε αυτά τα εννιά βήματα για γίνει το διάβασμα του παιδιού σας μια ευχάριστη καθημερινή ρουτίνα:
Δώστε στο παιδί σας τον έλεγχο της κατάστασης σε απλές επιλογές, αφήστε το να αποφασίσει το χρώμα του γραφείου, την καρέκλα ή ακόμα αν θα έχει ή όχι μαξιλάρι. Να θυμάστε, όμως, ότι οι καρέκλες με ροδάκια αποσυντονίζουν τα παιδιά, όπως και οι πολλές φωτογραφίες στολισμένες επάνω στον τοίχο ή στο γραφείο. Χρειάζεται το παιδί μια όμορφη και ήσυχη γωνιά για διάβασμα.
Οργανώστε τις σχολικές προμήθειες από πριν, τα ανάλογα βιβλία, τετράδια μολύβια, μαρκαδόρους, στυλό, γόμες, ξύστρες, χάρακες, με αυτό τον τρόπο δεν θα αναγκάζεται να σηκώνεται συνέχεια και να διασπάται η προσοχή του.
Κλείστε την τηλεόραση, είναι μύθος ότι μερικά παιδιά καταφέρνουν να διαβάσουν με τηλεόραση. Είτε θα διαβάσουν είτε θα βλέπουν τηλεόραση εκείνη τη στιγμή. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με μελέτες ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι προγραμματισμένος να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα.
Σημαντικό στοιχείο για τη σωστή μελέτη του παιδιού αποτελεί ο καλός φωτισμός. Τοποθετείστε το γραφείο του δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο ή αγοράστε μία λάμπα γραφείου με καλό φωτισμό.
Τακτοποιείστε την επιφάνεια του γραφείου, με αυτό τον τρόπο το παιδί δεν θα χάνετε και θα μάθει σιγά-σιγά ότι η οργάνωση είναι βασικό στοιχείο για την συγκέντρωση και την επιτυχία. Σε λιγότερο χρόνο μπορεί να κατορθώσει περισσότερα πράγματα.
Αφήστε το παιδί σας να ξεκουραστεί. Κανονίστε διαλείμματα ανάμεσα στις ώρες μελέτης του και αφήστε το να παίξει ανέμελα. Τα σημερινά παιδιά, ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, νιώθουν ότι δεν προλαβαίνουν από τις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, δικαιούνται, επομένως, ξεκούραση.
Βρείτε για το παιδί σας τον λεγόμενο «φίλο μελέτης». Αυτός μπορεί να είναι ο αδελφός του ή ένας φίλος του και μπορείτε να οργανώσετε να διαβάζουν την ίδια ώρα, μάλιστα ο ένας θα μπορούσε να βοηθάει τον άλλον και όλοι γνωρίζουμε ότι όταν τα παιδιά μαθαίνουν μαζί, μαθαίνουν πιο ευχάριστα και καλύτερα.
Επιλέξτε και εσείς να διαβάσετε εκείνη την ώρα. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, αν δεν διαβάζετε ένα εξωσχολικό, μία εφημερίδα ή έστω ένα περιοδικό πώς περιμένετε από το παιδί σας να διαβάσει;
Τέλος, αφήστε ένα βαθμό επιλογής στο παιδί σας. Αφήστε το να επιλέξει αν θα κάνει πρώτα Γλώσσα ή Μαθηματικά, δεν είναι σωστό να ακολουθεί το δικό σας πρόγραμμα. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, αφήστε το να μάθει να αυτορυθμίζεται και να είναι αυτοδύναμος μαθητής!