Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν με το να κάνουν πράγματα, παρά με το να διαβάζουν. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται στα μαθηματικά, θα μπορούσε να εξοικειωθεί με αυτά μέσω του παιχνιδιού.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κανονίσετε μία βραδιά επιτραπέζιων με την οικογένεια και φίλους. Τροποποιήστε και ορίστε τους κανόνες σας, για να γίνουν πιο δημιουργικοί και να υλοποιηθεί με αυτό τον τρόπο η επιθυμία σας, δηλαδή το παιδί σας να μάθει Μαθηματικά:

1. Παιχνίδια που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν είναι η Μonopoly. Ορίστε το παιδί σας τραπεζίτη. Με αυτό τον τρόπο θα ασχολείται με τις συναλλαγές και θα εξοικειωθεί με την πρόσθεση και την αφαίρεση εύκολα και δημιουργικά. Μην διστάσετε να θέσετε εξ αρχής νέους κανόνες, οι οποίοι θα διευκολύνουν το παιχνίδι και το παιδί σας (όπως θα μπορούσε να έχει ένα χαρτάκι δίπλα, αν δυσκολεύεται να κάνει μεγάλες πράξεις με το μυαλό του, αλλά για τις πράξεις με μικρούς αριθμούς μπορεί και καλό θα ήταν να συνηθίσει να τις κάνει με το μυαλό του).

2. Ένα ακόμα παιχνίδι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους είναι το φιδάκι…. Μετρήστε πόσα τετράγωνα προχωρήσατε μπροστά, πόσα πίσω, κάντε αφαιρέσεις και προσθέσεις με την προηγούμενη ζαριά…έτσι… χωρίς να μελετάει Μαθηματικά… μαθαίνει μαθηματικές πράξεις!

3. Ακόμα και το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει. Μην ξεχνάτε ότι τα κομμάτια πίτσα είναι το καλύτερο παράδειγμα για την εκμάθηση των κλασμάτων! Όχι μόνο το παιδί σας μαθαίνει θεωρητικά για τα κλάσματα, αλλά βλέπει και πιάνει τα κομμάτια, κατανοεί εις βάθος την έννοια των κλασμάτων.

4. Τέλος, ένα ευφάνταστο και εύκολο παιχνίδι για τα παιδιά σας, τα οποία είναι μικρά και ακόμα μαθαίνουν τους αριθμούς, είναι να μετρούν τα αντικείμενα του σπιτιού. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να αγοράσετε χαρτόνια και να γράψετε μέσα σε αυτά τα νούμερα ως το 10. Χωριστείτε σε ομάδες, όπως παιδιά-γονείς και διασκεδάστε! Τα παιδιά σας με αυτό τον τρόπο κατανοούν την έννοια της ποσότητας και κάνουν τις κατάλληλες αντιστοιχίες ποσότητας και αριθμών! Οπότε μετρήστε τα αντικείμενα που εσείς έχετε ορίσει, όπως πόρτες, παράθυρα, κρεβάτια, φώτα και τοποθετείστε κάτω από το αντικείμενο το σωστό νούμερο –για 7 πόρτες ο αριθμός 7- . Ο χρόνος κυλάει και όποιος μετρήσει και κάνει τις σωστές αντιστοιχίες γρηγορότερα κερδίζει!

Μην ξεχνάτε ότι για να κατανοηθεί η νέα γνώση των Μαθηματικών εύκολα, χρειάζεται όχι μόνο διάβασμα, αλλά και φαντασία!