H Amy Seele Flint, Ph. D, καθηγήτρια στο Georgia State Universit της Ατλάντα αναφέρει ότι η κριτική σκέψη βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν την φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους.

Υπάρχουν, μάλιστα, τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και στο σπίτι μαζί σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε αυτά τα πέντε βήματα:

1) Βοηθήστε το παιδί σας να οργανωθεί

Αν το παιδί σας δεν ξέρει τι ύλη έχει για την επόμενη μέρα στο σχολείο ή αν θέλει να κάνει πολλά πράγματα μαζί, όπως να πάει σε μία γιορτή, να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά και να διαβάσει την ίδια μέρα, βοηθήστε το να οργανωθεί. Ρωτήστε πόση ώρα θα χρειαστεί στη γιορτή, πόση ώρα στο ποδόσφαιρο και περίπου πόση ώρα απαιτείται για διάβασμα. Τις πρώτες φορές δύσκολα θα οργανωθεί σωστά και θα οριοθετήσει τις ανάγκες του, όμως, καθώς θα περνούν οι μέρες θα καταφέρει να αυτορυθμιστεί.

2) Βιβλία με απρόσμενο τέλος

Ο Dr Flint αναφέρει ότι τα βιβλία με απρόσμενο τέλος κινητοποιούν περισσότερο τους μαθητές να αναλύσουν και να ασχοληθούν με όλη την ιστορία, παρά τα βιβλία με ένα αναμενόμενο τέλος. Μία καλή κατηγορία βιβλίων για ανάγνωση είναι τα αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως αυτά της Αγκάθα Κρίστι. Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας να βρίσκει σταδιακά τα στοιχεία για την ανακάλυψη του ενόχου. Αυτό το κάνει ενεργό αναγνώστη και όχι παθητικό δέκτη μηνυμάτων και φυσικά το κάνει να σκέφτεται περισσότερο.

3) Έκθεση απόψεων και σκέψεων

Συχνά οι καθηγητές στα σχολεία θέλουν να κάνουν τους μαθητές να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Τους χωρίζουν έτσι σε μικρότερες ομάδες μέσα στις οποίες, χωρίς αναστολές, λένε τη γνώμη τους πιο εύκολα, παρά από το να την έλεγαν σε ολόκληρη την τάξη. Αυτό, όμως, μπορείτε να το καλλιεργήσετε και μέσα στο σπίτι. Διαβάστε διάφορα άρθρα και μέσα σε αυτά βρείτε τα υπέρ και τα κατά ενός θέματος - όπως η στολή στο σχολείο-. Στη συνέχεια, σε διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις ή συγκεντρώσεις με φίλους αναφερθείτε σε αυτό το θέμα. Το παιδί με αυτό τον τρόπο θα έχει άποψη για κάθε θέμα, αφού πρώτα έχει λάβει ολόπλευρη ενημέρωση.

4) Συζήτηση της επικαιρότητας

Βρείτε κατάλληλα άρθρα από εφημερίδες, περιοδικά ή web sites που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και συζητήστε την επικαιρότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε εύκολα να ανοίξετε μια σχετική συζήτηση με όλη την οικογένεια ή με φίλους – ειδικά, όταν τα παιδιά είναι μεγάλα σε ηλικία -.

5) Γνώση των δυνατών και αδύναμων σημείων τους

Ο Rachel Griffin διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Leman Manhattan της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι είναι σημαντικός παράγοντας όταν ένα παιδί λαμβάνει υπόψη τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του στην οργάνωση της ζωής του, γιατί έτσι καλλιεργείται σιγά σιγά η κριτική σκέψη. Επομένως, βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αντιλαμβάνεται τα αδύναμα και τα δυνατά του σημεία ελέγχοντας μόνο του την πορεία του ως τώρα.