Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η φαντασία και η δημιουργικότητα. Σύμφωνα με έρευνες η φαντασία είναι και αυτός δείκτης ευφυΐας μαζί με τη λογική, γιατί ο άνθρωπος αποκτά εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης σε δύσκολα και άγνωστα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Τα παιδιά σε μικρή ηλικία, ακριβώς επειδή δεν έχουν μάθει ακόμα τον κόσμο και τους νόμους που το διέπουν, έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη φαντασία και δημιουργικότητα. Μάλιστα τα ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια για παιδιά τα βοηθούν να δημιουργούν. Δραστηριότητες ζωγραφικής με ξυλομπογιές, νερομπογιές μαρκαδόρους και τέμπερες τα βοηθούν να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Επίσης, οι κατασκευές με πλαστελίνες, τουβλάκια, καθώς και οι ασκήσεις χαρτοκοπτικής συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κριτικής σκέψης.

Επιπρόσθετα, τα παιδιά με τις συγκεκριμένες ασκήσεις - παιχνίδια βελτιώνουν και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες τους. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις λεπτές και τις αδρές. Με τις αδρές κινητικές δεξιότητες εννοούμε δεξιότητες, όπως να στέκεται όρθιο ή να περπατάει, να μπορεί να κουνήσει τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι του κτλ., ενώ με τις λεπτές εννοούμε να μπορεί να κινεί τον καρπό, τα δάκτυλά του κτλ. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων βοηθάει στην ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού, συνεπώς, στη δημιουργία περισσότερων νευρώνων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την ταχύτερη και τελειότερη επεξεργασία των οπτικών και ακουστικών πληροφοριών. Καλύτερα αναπτυσσόμενος εγκέφαλος σημαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εξυπνότερο παιδί.

Όταν σταδιακά αναπτύσσονται αυτές οι δεξιότητες το παιδί μαθαίνει τη σωστή τριποδική / δυναμική λαβή, απαραίτητη προϋπόθεση για τις ασκήσεις προγραφής, αλλά και για την τελειοποίηση της γραφής του παιδιού καθώς μεγαλώνει.

Τα Μαθηματικά Play Math στο Eye Level αναμφίβολα στηρίζονται στην εμπειρική μάθηση (experiential learning). Δηλαδή χτίζουν τη νέα γνώση πάνω στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν σταδιακά διάφορες θεμελιώδεις μαθηματικές έννοιες, όπως την ποσότητα, το βάρος, το μήκος, την ταχύτητα, γεωμετρικά σχήματα, ταξινόμηση με βάση το χρώμα ή το είδος, και τους αριθμούς.

Κάθε ένα εγχειρίδιο, όταν παρουσιάζει μία νέα μαθηματική έννοια έχει μία ιστορία σχετική με την θεματική ενότητα που θα διδαχτεί ο μαθητής προσχολικής ηλικίας. Αυτές οι ιστορίες όχι μόνο βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν (mastery) την εκάστοτε θεματική ενότητα, αλλά και να αναπτύξουν την φαντασία τους, καθώς σκέφτονται τι θα μπορούσε να είχε γίνει σε αυτή, εάν αλλάζαμε μερικά δεδομένα, μαντεύουν το τέλος, δημιουργούν μία αντίστοιχη δική τους ιστορία κτλ.

Καθώς οι μαθητές διδάσκονται την ύλη με το ειδικά διαμορφωμένο εγχειρίδιο του προγράμματος Play Math στο Eye Level, καλλιεργούν τη λογική και τη δημιουργικότητα τους. Απασχολούνται δημιουργικά κατά η διάρκεια του μαθήματος, ενώ ζωγραφίζουν, υποθέτουν, ανακαλύπτουν, εφαρμόζουν, δημιουργούν και εξασκούνται τόσο σε μαθηματικές έννοιες, όσο και σε ασκήσεις προγραφής, απαραίτητες για την εκμάθηση της σωστής τριποδικής / δυναμικής λαβής.

Τα Μαθηματικά γίνονται για τα παιδιά μία ευχάριστη ενασχόληση, καθώς κατανοούν τον κόσμο και «δημιουργούν» ένα νέο κόσμο μέσα από ένα εγχειρίδιο!

Τέλος, για να συνοψίσουμε, είναι αναμφίβολο ότι δείκτες της ευφυΐας είναι και η φαντασία, αλλά και η λογική, όπως τονίστηκε και παραπάνω. Στο πρόγραμμα Play Math ( μαθηματικά για παιδιά ), όχι μόνο καλλιεργείται η φαντασία, αλλά και η λογική μέσω των Μαθηματικών. Γιατί δεν χαρίζετε αυτή τη πρόκληση - πλεονέκτημα στα παιδιά σας;